Sortiment mouky
Charakteristika
- je výrobek získaný semletím obilných zrn pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo kukuřice
- v naší kuchyni se používá převážně mouka pšeničná
- mouka žitná slouží k pečení chleba nebo perníků
Složení
• Bílkoviny
• Tuky
• Sacharidy
• Vláknina
• Minerální látky – Ca, Fe, Mg
• Vitamíny B1, B2
Podle stupně vymletí rozeznáváme:
1. Vysokovymleté
- obsahují více povrchových částí zrna
- jsou tmavší
- hůře stravitelné
- méně trvanlivé
- mají nahořklou a trpčí chuť
- vyšší biologickou hodnotu
2. Nízkovymleté
- mají odstraněny povrchové části zrna
- jsou světlejší
- lépe stravitelné
- trvanlivější
- lahodné chuti
- nižší biologickou hodnotu
Žádné komentáře:
Okomentovat