Vanilka – příjemně voňavé koření, užívá se při výrobě cukrovinek, ochucuje kompoty, zmrzliny a čokoládu.
Pepř – plody pepřovníku, sklízené v různém stavu zralosti. Rozeznáváme pepř černý, zelený, bílý a červený.
Nové koření - bobule se vyznačují příjemnou kořenovou vůní a ostrou štiplavou chutí. Užívá se do různých pokrmů, omáček a polévek.
Paprika – má barvící schopnost, pěkně zbarvuje tuky, ve vodě je nerozpustná.
Muškátový oříšek a muškátový květ – plod muškátovníku vonného, kořeníme polévky, omáčky, zeleniny.
Kmín – má specifickou ostrou vůni a štiplavou chuť, dochucujeme polévky, těsta a maso.
Fenykl – podobný jako kmín
Anýz – užívá se při přípravě likérů a cukrovinek.
Koriandr – užití stejné jako u anýzu.
Jalovec – přidává se do marinád, do pálenek, je nezbytný při přípravě zvěřiny
Květy
Kapary – na trh se dodávají konzervovány v octu nebo soli; mají ostrou, pikantní chuť.
Hřebíček – používá se k ochucování kompotů a pečiva.
Šafrán – užívá se k přibarvování pokrmů.
Žádné komentáře:
Okomentovat