Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SMĚR VÝVOJE SKLADBY JÍDELNÍHO LÍSTKU

Jídelní lístky mají svým obsahem odpovídat:

- času podávání (snídaňové, restaurační – obědy a večeře)
- typu zařízení (restaurační, vinárenské, barové, etážové…)
- stylu provozovny (regionální, mezinárodní,ekonomický…)

1. SNÍDANĚ

Publikovaný výzkum v naší republice zaznamenal, že:
83 % snídá doma
4 % snídají mimo domov

- kontinentální
- forma bufet

čas podávání v provozovnách VS: od 6 hodin do 10 hodin.

2. BRUNCH

- původ názvu je z anglických výrazů breakfast a lunch
- leží na poloviční cestě mezi snídaní a obědem
- původ z USA
- postupně se stal společenskou záležitostí
- je určen pro klienty společného ranního programu (mše, matiné)
- představuje i novou formu rodinných obědů
- časový limit nepřesáhne 3 hodiny se zahájením mezi desátou až jedenáctou
hodinou a ukončeném mezi třináctou a maximálně čtrnáctou hodinou.

3. OBĚD

V poledne se stravuje 90 % našeho obyvatelstva.
80 % zastoupení teplých pokrmů
20 % bezmase pokrmy

Pro restauraci zde vzniká prostor k získání klientely:

• Oběd vyplývající z nutriční potřeby, komerční nebo závodní či školní stravování.
50 % všech jídel se konzumuje mimo domov

• Obchodní obědy 4 - 5 % z celkového počtu prodaných jídel v restauračním zařízení.
Jedná se o speciální nabídku menu založenou na úspoře času.

• Slavnostní obědy nebo večeře tvoří 15 % celkového počtu prodaných jídel.

Žádné komentáře:

Okomentovat