forma složité obsluhy kterou používáme při slavnostních akcí.
Banketní obsluha - všichni sedí, stejné menu. Společné nástupy obsluhujících, zrcadlová obsluha. 1 obsluhující 3-10 hostů.
Rautová obsluha- číšník pomáhá hostům překládat pokrmy. Nalévá nápoje na rautovém stole a debarasuje.
Dělení dle účelu: rodinné, podnikové, mezistátní, mezinárodní
Dle uspořádání: banket, raut a recepce, koktejl, číše vína, zahradní slavnost, lodní párty, piknik.
Banket
Banket- Slavnostní akce, hosti sedí a jsou obsluhováni. Stoly jsou sestaveny do slavnostních tabulí T,L,U a sestavují se do roviny svisle i vodorovně. Prostírání ubrusy, multony, banketový ubrus, napron, lantuch, dekorace, svícny. Příbory na každé straně talíře mohou být maximálně 4 druhy, dokládají se. Příbory pro sladký dezert a moučník se zakládá nad klubový talíř.
Recepce
Recepce- slavnostní akce u kterého se stojí a obsluhují se sami z nabídkových stolů. Podává se formou oběda či večeře.
Raut
Raut- K určité příležitosti, obvykle v odpoledních hodinách a je vždy uveden proslovem, uměleckým vystoupením. V místnosti kromě nabídkových stolů může být několik stolů s židlemi pro starší osoby.
Prostření tabulí jako u banketu- multon, banketový ubrus, napron, zástěrky k zakrytí stolu, květinová výzdoba, inventář, dezert. talíře, dezert. vidličky, ubrousky, pečivo, u mís překládací příbory, misky na salát.
Místnosti vévodí Studený nabídkový stůl s výrobky studené kuchyně- Nářezy mas, uzeniny, sýry, vejce, kaviár, saláty, ovoce, zeleniny, drezinky.
Žádné komentáře:
Okomentovat